Το τυρί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στο καθημερινό τραπέζι των Ελλήνων, καθώς το εμπλουτίζει με τη γεύση, το άρωμα, αλλά και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του.
Το τυρί αποτελεί παραδοσιακά το βασικό γαλακτοκομικό της ελληνικής διατροφής.
Η θέση που κατέχει στην διατροφική πυραμίδα υποδεικνύει ότι θα πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά σε μέτριες ποσότητες. Ο λόγος για τον οποίο το τυρί συστήνεται να καταναλώνεται σε τέτοια συχνότητα, είναι επειδή αποτελεί βασική πηγή μακροθρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων. Το τυρί μας παρέχει, όπως είναι ευρέως γνωστό, ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Α, καθώς και πρωτεΐνη.
Στην Ελλάδα η παραγωγή τυριών έχει παράδοση πολλών αιώνων. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η τέχνη της τυροκομίας, την οποία λέγεται ότι ανακάλυψε ο γιός του Απόλλωνα, ο Αριστέας, δόθηκε ως δώρο στους ανθρώπους από τους θεούς του Ολύμπου.
Ο Όμηρος αναφέρει στην Οδύσσεια (8ος αιώνας π.Χ.) την παρασκευή τυριού από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα από τον μονόφθαλμο κύκλωπα Πολύφημο. Αναφορές στην τέχνη της τυροκομίας και στους ανθρώπους που την εφάρμοζαν έγιναν σε συγγράμματα του Αριστοφάνη, του Ησύχιου και του Αριστοτέλη. Λέγεται μάλιστα ότι το τυρί θεωρούταν από του αρχαίους Έλληνες ως ιερή τροφή.